Skaper bærekraftige forbrukervaner hos studentene

Studentinord og Reddel har forbedret studenttilværelsen og redusert avfall ved Nord Universitet. Målet fremover er å videreutvikle tjenestene.
Header image

Både studenter og naturen har mye å spare på deling. Studentinord, studentsamskipnaden for alle studenter ved Nord Universitet og Politihøyskolen, har siden 2023 vært pilotkunde hos Reddel. Mørkvedlia Studentpark har innført digitale tjenester for deling som reduserer avfall, sparer penger, og styrker fellesskapet. Resultatene er økt deling, og mindre administrasjon.

Manglet gode løsninger

Utgangspunktet for tjenesten var haugene med avfall som tårnet seg opp hvert år, når studentene skiftet hybel.
– Studentene som flytter hjemmefra for første gang og trenger mye basisutstyr, kjøper ofte billige ting som de etterlater når de flytter ut, sier Monica Jotun, leder for boligutleie.

– Det var trist å se, vi kastet flere tonn med brukbare ting rett i containerne. Vi hadde ingen effektive løsninger for gjenbruk av disse tingene. I tillegg manglet de digitale løsninger for å håndtere bruken av fellesarealene i studentblokkene, som fellesstue og aktivitetsrom. Utenfor rommene hang det papirark som studentene skrev seg opp på, og de opplevde ofte at reglene for utlån ikke ble fulgt.

Bidrar til ansvarlighet

Gjennom Reddel kan studentene låne utstyr gratis fra Studentinord, og reservere bruken av fellesarealene som finnes i boligene, som aktivitetsrom til vorspiel og filmkvelder. De har også redusert behovet for å kjøpe ting man bruker sjeldent.

– Vi har etablert en lånebod inne i bygget som vi kaller “Reddel-boden”, hvor vi har mange ting som studentene kan ha behov for av og til, som støvsugere, diskokule og brettspill. Utstyret låner de via Reddel, forklarer Marthe Aas Hauge, leder for avdeling studentliv i Studentinord. Etter snart ett års pilotdrift ser Studentinord flere positive effekter av Reddel.

– Vi ser at studentene benytter Reddel-boden flittig og at delingskulturen vokser. Bruken av fellesrommene har også blitt mer ansvarlig da de nå må bookes gjennom systemet. Renholderne er svært fornøyd med dette og ønsker å utvide bruken av Reddel til alle studentboligene, sier Monica Jotun.

Vil videreutvikle tjenestene

Bruken av Reddel kan påvirke studentøkonomien positivt og redusert avfallsmengden, men i tillegg kan den styrke fellesskapet og redusere ensomhet i studentblokkene.Tjenesten gjør også at studentene kan samhandle seg i mellom - i selvorganiserte delefellesskap med sine venner og medstudenter.

– Systemet gjør det enklere for studentene å få tilgang til nødvendige gjenstander uten å måtte kjøpe dem selv. De ser hva som er ledig, og kan reservere det til tidspunktene de trenger. Fremover ser Studentinord flere muligheter for å utvide bruken av Reddel. De ønsker å integrere Reddel i flere studentboliger i Bodø, og utvide til Trøndelag og Mo i Rana etter hvert.

– Det er store muligheter i å utvikle tjenestene videre sammen med Reddel, spesielt i våre andre boliganlegg hvor barnefamilier bor. Vi ser for oss å etablere frittstående, utendørs Reddel-boder som kan ha utstyr tilgjengelig for både studentboligene og velforeningene rundt. Dette vil ikke bare fremme bærekraft blant studentene, men også i lokalsamfunnene rundt og forsterke tilknytningen til nærområdet, sier Marthe Aas Hauge.

Monica Jotun, Marthe Aas Hauge og Reddel-sjef Eirill Pettersen Buvik.

Logoen til Reddel
Norges nye delingsplattform

Vi tror på delingskraften
i samfunnet!

Vi har skapt en plattform der vi kan hjelpe hverandre gjennom å dele alt fra verktøy og sportsutstyr til klær og husholdningsartikler. Alt kan deles og alt kan lånes!

Sammen kan vi spare penger, redusere ressursbruk og styrke fellesskapet.
Bli med gratis
Les videre

Andre artikler fra Reddel

Eksempler og tanker om fremtidens sirkulære samfunn

Fire grep som gjør frivilligsentraler sirkulære modeller

Lokale delingsløsninger er en klimaløsning som bidrar til hyggeligere hverdagsliv og mer robuste samfunn. Frivilligsentraler kan spille en viktig rolle.

Reddel åpner for integrert betaling

Etter en pilotfase med fokus på utlån åpner Reddel nå for betaling. Målet er å sikre lønnsomme sirkulære modeller og rettferdig kostnadsfordeling.

Vil etablere samarbeid om sirkulære lokalsamfunn

Flere kommuner, gjenbruksaktører i nord vil sammen med Reddel etablerer et nytt samarbeid for sirkulær omstilling. Målet er å mobilisere lokalsamfunn i nord til mer bærekraftig forbruk.