Fire grep som gjør frivilligsentraler sirkulære modeller

Lokale delingsløsninger er en klimaløsning som bidrar til hyggeligere hverdagsliv og mer robuste samfunn. Frivilligsentraler kan spille en viktig rolle.
Header image

Potensialet i sirkulære modeller er stort, og miljøeffektene er betydelige. Det at delingen skjer i trygge nabolagsrammer og med minst mulig transportavstand er helt avgjørende for miljøeeffekten. I Reddel tror vi på en delingsøkonomi som bidrar til sosial inkludering og økonomisk utjevning.

Gjennom Reddel vil vi styrke både den uorganiserte og organiserte delingen i lokalsamfunn. Vi ser et stort potensiale for videreutvikling av frivilligsentraler. Det er i dag 535 frivilligsentraler i drift i Norge fordelt på 333 kommuner. De driver ulike aktiviteter, tilpasset utfordringer og muligheter i det enkelte nabolag. Enkelte har begynt med utlån av friluftsutstyr. Potensiale er stort også for verktøy, hageredskaper, tjenester og annet utstyr. Samarbeidspartnere som vil utforske mulighetene knyttet til sirkulære lokalsamfunn.

I Reddel-teamet tror vi frivilligsentraler kan ha fire viktige roller: 

1. Synliggjøring av ressurser i lokalsamfunnet

Med Reddel får man vist fram utleietilbudet sitt til relevante brukere. Vi gjør det lett for lokalbefolkningen å se hva som finnes og reservere til tidspunkt man trenger det. Erfaringer fra blant annet Bodn i Bodø, viser kan føre til at tilbudet blir mer brukt, og det kan føre til at flere folk får opp øynene for mulighetene som ligger i leie.

2. Praktiske fellesløsninger for organisert deling

Reddel kan bidra med den digitale bestillingsløsningen og eventuelle betalingsløsninger - og samordne tilbud fra ulike frivillige aktører. Her tror vi samspillet med frivilligsentraler kan bli viktig. Det trengs ikke minst praktiske tilrettelegging. Eksempelvis et fysisk sted for inn- og utlevering. @3.

3. Delingskultur naboer i mellom

Gode frivilligsentraler/utlånsentraler bidra til å endre vaner. Delingskultur i lokalsamfunn handler også om at innbyggere deler med hverandre. Reddel bygger løsninger for at alle skal vite hva som er tilgjengelig, hvem som er villig til å dele og hva folk i nærmiljøet har behov for.

4. Etablering av lokale interessefellesskap

Mye deling skjer innenfor rammen av mennesker med like interesser. Det kan være interesse for byggeprosjekter, håndarbeid, sykkelmekking, musikk eller litteratur. I Reddel kan det etableres lokale interessegrupper der deling skjer mellom medlemmer i slike grupper. Frivilligsentraler har ofte etablert slike nettverk.

Vil din frivilligsentral lære mer om Reddel? Send oss en epost på hei@reddel.no

Logoen til Reddel
Norges nye delingsplattform

Vi tror på delingskraften
i samfunnet!

Vi har skapt en plattform der vi kan hjelpe hverandre gjennom å dele alt fra verktøy og sportsutstyr til klær og husholdningsartikler. Alt kan deles og alt kan lånes!

Sammen kan vi spare penger, redusere ressursbruk og styrke fellesskapet.
Bli med gratis
Les videre

Andre artikler fra Reddel

Eksempler og tanker om fremtidens sirkulære samfunn

Fire grep som gjør frivilligsentraler sirkulære modeller

Lokale delingsløsninger er en klimaløsning som bidrar til hyggeligere hverdagsliv og mer robuste samfunn. Frivilligsentraler kan spille en viktig rolle.

Reddel åpner for integrert betaling

Etter en pilotfase med fokus på utlån åpner Reddel nå for betaling. Målet er å sikre lønnsomme sirkulære modeller og rettferdig kostnadsfordeling.

Vil etablere samarbeid om sirkulære lokalsamfunn

Flere kommuner, gjenbruksaktører i nord vil sammen med Reddel etablerer et nytt samarbeid for sirkulær omstilling. Målet er å mobilisere lokalsamfunn i nord til mer bærekraftig forbruk.