Vil etablere samarbeid om sirkulære lokalsamfunn

Flere kommuner, gjenbruksaktører i nord vil sammen med Reddel etablerer et nytt samarbeid for sirkulær omstilling. Målet er å mobilisere lokalsamfunn i nord til mer bærekraftig forbruk.
Header image

I prosjektet “Sirkulære lokalsamfunn” er målet kartlegge hvordan kommunale ressurser, bygninger og arealer kan utnyttes bedre. Det vil etableres en delingsplattform som gjør utlånstjenester tilgjengelig for innbyggerne i hele Nordland. En søknad er nå sendt til Nordland fylke om finansiering til prosjektet. 

Kraften i lokalsamfunn

I prosjektet samles flere kommuner i Nordland, med Bodø kommune og Lofotrådet i spissen, IRIS Salten og Lofoten renovasjonsselskap IKS, og Kirkens bymisjon. Pådriveren er Reddel AS, et teknologiselskap fra Bodø, som lager en digital plattform som skal gjøre det lett å dele på bruk av ressurser og areal. Plattformen retter seg mot både privatpersoner, bedrifter/organisasjoner og kommuner, og kan brukes til å lage egne tilpassede sirkulære fellesskap for lån, leie og bruktsalg. Det kan være både deling innenfor nabolaget, idrettsklubben, eller internt blant ansatte, men også utleie mellom privatpersoner eller fra virksomheter i lokalsamfunnet. 

– Vi bruker kraften i nærmiljø og sosiale nettverk til å skape en delingsøkonomi som kutter utslipp og utjevner forskjeller. Vi tror den enkleste måten å endre verden på, er å endre den ett lokalsamfunn om gangen, sier daglig leder Eirill Pettersen Buvik. 

– Vår visjon er å redusere overforbruket i samfunnet, og gjøre det lett for folk å unngå unødvendige kjøp av ting som knapt blir brukt. Vi vil tilgjengeliggjøre ressurser som finnes rundt oss på folks egne vilkår, og samtidig styrke fellesskapet gjennom mer deling.

Vil være en aktiv pådriver

Bodø kommune er sentral i prosjektet, og har vært aktivt med i utformingen. De vil blant annet bruke Reddel-plattformen til å enklere dele kommunens egne ressurser og areal, på tvers av organisasjonen, med mål om redusert forbruk og kostnader.

– Kommunene har en viktig rolle i omstillingen til bærekraftig forbruk, og Bodø ønsker å være en aktiv pådriver og gå i front. Prosjektet oppfyller mål i flere av kommunens strategiske planer, vil bidra til å gjøre Bodø kommune mer sirkulær, sier Daniel Bjarmann-Simonsen, direktør for samfunn og næring.

Daniel Bjarmann-Simonsen, direktør for samfunn og næring, Bodø Kommune

Vil vise vei for andre

Reddel har fått med seg investorer som Sølen AS, Christian Jakhelln AS, Grafo AS og Ramnan AS. Selskapet har lansert flere piloter i Nordland og demonstrert at delingsløsninger kan skape stor verdi. I Mørkvedlia Studentpark har Studentinord tatt i bruk plattformen til å låne ut fellesrom til studentene. Studentene kan også låne støvsugere og husholdningsutstyr, brettspill, treningsutstyr gratis fra en fellesbod. Drillklubben North Baton Twirling lar medlemmene låne drilldrakter til konkurranser, og selger brukt utstyr til hverandre gjennom plattformen. I Hemnes kommune har frivilligsentralen tatt i bruk Reddel for digitalt utlån av tur- og friluftsutstyr. 10% av befolkningen i området er nå brukere av tjenesten.  

– Der andre delingsplattformer lager nasjonale løsninger for smale nisjer, skaper vi samhandling på tvers av aktører i lokalsamfunn. Det krever en løsning som kan benyttes av både bedrifter, organisasjoner og vanlige innbyggere, forklarer Buvik.

Sammen med kommunene vil Reddel innføre nye konsept som gjør lokale utlånstjenester mer praktiske og relevante for innbyggerne i deres hverdag. 

– Vi et godt utgangspunkt, både med gratis utlånstjenester som BUA og Skattkammeret. I prosjektet vil vi se på muligheten for å bygge videre på disse, utvide utvalget av ting man kan leie, og gjøre det lettere for folk å reservere på nett, sier Eirill Pettersen Buvik.

For Bodø kommune er det viktig å støtte opp under en innovativ, lokal teknologibedrift som adresserer et samfunnsproblem. Gjennom prosjektet vil de bidra til at det utvikles løsninger som er overførbare til andre kommuner. 

– Vi mener det er viktig å utvikle nye arbeidsplasser innen sirkulære verdikjeder, og i arbeidet med "Ny by - ny flyplass" står utviklingen av nye løsninger for bærekraftige lokalsamfunn sentralt, sier Bjarmann-Simonsen.

Illustrasjon av tjenester som vil utvikles i prosjektet.


Mer informasjon:

Eirill Pettersen Buvik, daglig leder Reddel AS, eirill@reddel.no / 99612557

Sigrid Vigdisdatter Berg, klimarådgiver Samfunns- og næringsavdelingen Bodø kommune, sigrid.vigdisdatter.berg@bodo.kommune.no / 90735283

Logoen til Reddel
Norges nye delingsplattform

Vi tror på delingskraften
i samfunnet!

Vi har skapt en plattform der vi kan hjelpe hverandre gjennom å dele alt fra verktøy og sportsutstyr til klær og husholdningsartikler. Alt kan deles og alt kan lånes!

Sammen kan vi spare penger, redusere ressursbruk og styrke fellesskapet.
Bli med gratis
Les videre

Andre artikler fra Reddel

Eksempler og tanker om fremtidens sirkulære samfunn

Fire grep som gjør frivilligsentraler sirkulære modeller

Lokale delingsløsninger er en klimaløsning som bidrar til hyggeligere hverdagsliv og mer robuste samfunn. Frivilligsentraler kan spille en viktig rolle.

Reddel åpner for integrert betaling

Etter en pilotfase med fokus på utlån åpner Reddel nå for betaling. Målet er å sikre lønnsomme sirkulære modeller og rettferdig kostnadsfordeling.

Vil etablere samarbeid om sirkulære lokalsamfunn

Flere kommuner, gjenbruksaktører i nord vil sammen med Reddel etablerer et nytt samarbeid for sirkulær omstilling. Målet er å mobilisere lokalsamfunn i nord til mer bærekraftig forbruk.