Kan småsamfunn i Nord-Norge utvikle modeller som kan løse en av våre aller største globale utfordringer? I november 2024 ga Nordland Fylkeskommune et tilskudd på 1,6 millioner kroner i klimamidler til prosjektet “Sirkulære lokalsamfunn”. Målet er å utvikle og ta i bruk innovative løsninger for utlån, utleie og ombruk i kommuner, og stimulere innbyggerne til å etablere sirkulære forbruksvaner.
– Her går Nord-Norge i front. Dette prosjektet er unikt i Europa. Overforbruk er et av vår tids største trusler mot livet på planeten vår, og vi har fremdeles ikke knekt koden som gjør det lettere å dele med naboen enn å kjøpe billige varer fra Temu. Vi jobber praktisk og målrettet for at innbyggere, organisasjoner og offentlige aktører kan samarbeide om bedre utnyttelse av ressurser i lokalsamfunnet, sier Reddel-gründer Eirill Pettersen Buvik.
I prosjektet har Reddel fått med seg Bodø kommune, Lofotrådet, IRIS Salten og Lofoten Avfallselskap og Kirkens Bymisjon. Sammen skal de bidra i utviklingen og utprøvingen av nye løsninger for offentlige sirkulære tjenester. Øvrige kommuner i Salten og Lofoten er også tilknyttet prosjektet.
– I Lofoten ønsker vi å realisere nye løsninger for sirkulære verdikjeder, noe dette prosjektet svarer veldig godt på. Jeg tror næringslivet vårt kan bygge lønnsomhet på mer deling og flerbruk av verktøy og materialer. Det er ombyggingen av Værøy skole et godt eksempel på. Jeg skal i alle fall gjøre mitt for en økt delingskultur i praksis, sier ordfører i Værøy kommune, Susan Berg Kristiansen.
Prosjektet er orientert mot tre konkrete mål:
Et av dem er bedre utnyttelse av kommunale ressurser som kommunale arealer, teknisk utstyr og bilparker. Et annet er å videreutvikle utlånstjenester til innbyggerne, som i dag særlig er knyttet til friluftsutstyr - men har et potensiale til å utvides med andre produktkategorier. Det siste er å lansere en offentlig innbyggerportal med oversikt over sirkulære innbyggertjenester, som utlån og utleie, reparasjon og ombruksmarkeder.
Utvikler digital delingsplattform
Pådriveren bak prosjektet er Bodø-selskapet Reddel, som lager en teknologiplattform som skal gjøre det lettere å dele på bruk av ressurser og arealer. Plattformen retter seg mot både privatpersoner, bedrifter/organisasjoner og kommuner, og kan brukes til å lage egne tilpassede modeller for lån, leie og bruktsalg.
Både i nabolaget, idrettsklubber, kommuner og bedrifter finnes det ressurser som står ubrukt store deler av tiden. I tillegg til å dele i lukkede sirkulære fellesskap for spesifikke målgrupper, kan man legge ut ting på åpne markedsplasser for utleie og bruktsalg.
– Visjonen vår er å redusere overforbruket i samfunnet, og gjøre det lett for folk å unngå unødvendige kjøp av ting som knapt blir brukt. Vi vil gjøre ressurser som finnes rundt oss tilgjengelig på brukernes egne vilkår, og samtidig styrke fellesskapet gjennom mer deling, sier Eirill Pettersen Buvik. - Vi håper å erstatte bruken av Facebook-grupper til utleie og lokale bruktsalgsmarkeder, samtidig som vi får markedsført lokale utleietjenester.
Bodø kommune er sentral i prosjektet, og har vært aktivt med i utformingen. De vil blant annet bruke Reddel-plattformen til å enklere dele kommunens egne ressurser og areal, på tvers av organisasjonen, med mål om redusert forbruk og kostnader.
– Kommunene har en viktig rolle i omstillingen til bærekraftig forbruk, og Bodø ønsker å være en aktiv pådriver og gå i front. Prosjektet oppfyller mål i flere av kommunens strategiske planer, og vil bidra til at kommunen blir mer sirkulær, sier Daniel Bjarmann-Simonsen, direktør for samfunn og næring i Bodø kommune.
Mer informasjon:
Eirill Pettersen Buvik, daglig leder Reddel AS, eirill@reddel.no / 99612557
Sigrid Vigdisdatter Berg, klimarådgiver Samfunns- og næringsavdelingen Bodø kommune, sigrid.vigdisdatter.berg@bodo.kommune.no / 90735283
Laura Johanne Olsen, Programleder i Lofotrådet for Lofoten De grønne øyene. Laura.johanne.olsen@lofotradet.no